”Om vänskap, magi och andra viktiga saker”

En utställning av illustrationer i Västanfjärds bibliotek  den 2. – 31.8.2011 med Keanne van de Kreeke

Utställningen innehåller bokillustrationer, kortillustrationer och arbeten från en verkstad (i samarbete med fotograf Andrea Vannucchin).

Boken ”Ystävyys kuin perhosen kutitus” (Vänskap som en fjärils kittlande) utkom i slutet av år 2010, på förlaget Pieni karhu. Den berättar om en speciell vänskap. Citat ur boken i översättning från finskan: ”Den stormagade Leevi med stora öron satt sig i misstag på den lilla peppriga Veeti. Man skulle tro att det inte kunde leda till något gott. Men hur det kom sig så blev Leevi och Veeti vänner för evigt.”

Utställningen omfattar också illustrationer gjorda år 2010 för häx- och vänskapskortserier. Som illustratör tycker jag mycket om kortillustrationer, säger Keanne, då varje kort berättar sin egen berättelse och kortet skapar en direkt kontakt mellan människor.

Som en tredje del i utställningen ingår bildmaterial från projektet ”Inifrån, utifrån och upp och ner”. Projektet riktar sig till 2-6 åringar. I uppslagen från boken ”Utifrån” finns bilder förverkligade med collageteknik, där det finns kikhål bakom vilka göms fotografier. Våren 2011 hölls verkstäder i daghem i Oinasjärvi. Verkstäderna inleddes ur en ”hemlig” resväska, som innehöll bokens bilder tryckta på tyg och föremål som kopplade till bilderna. Barnen producerade också egna verk i verkstäderna: större målningar på tyg. Förskolbarnen byggde som avslutning en koja för de mindre barnen med tygen, som var i användning några veckor.

I utställningen i biblioteket får barnen röra vid och undersöka bokens sidor.

Utställningen riktar sig till alla åldrar.