Åbolands folkhögskola 120 år

folkhogskola-800x4922.9. – 20.9. i Västanfjärds bibliotek

Åbolands folkhögskola 120 årDet är ännu ett par veckor kvar av sommarens utställning på Pargas hembygdsmuseum. Utställningen, som på olika sätt berättar om Pjukala folkhögskolas historia, pågår till sista augusti. Senare under hösten kommer en del av materialet att cirkulera i regionen. Först i tur är Västanfjärds bibliotek, där utställningen finns från 2.9 till 20.9. Utställningen kommer också att visas i Nagu bibliotek, Houtskärs bibliotek och i Kimito bibliotek. I samband med jubileumsfestligheter den 9 november kommer material att ställas ut i skolhuset i Pjukala.

Utställningen ”Folkhögskola i Pjukala i 120 år – är ljuset för de lärda blott?” berättar om skolans verksamhet sedan starten 1893. Det var den 5 november 1893 som folkhögskolans första skolår inleddes i byn Pjukala i Pargas. Sedan dess har mycket hänt och folkhögskolan blev ett viktigt centrum för bildning och utbildning i regionen. Många är de ungdomar som tack vare folkhögskolan fått möjligheter till vidare studier.

På utställningen kan man bekanta sig med berättelser från skolans vardag, utdrag ur skriften ”Vänner emellan”, klassfoton, intervjuer med tidigare studerande, brev och dagboksanteckningar, handarbeten som gjorts i skolan och mycket mer. Museet är öppet tisdag till söndag kl. 11-16 och utställningen är avgiftsfri.

Det är Lärar- och elevförbundet vid Åbolands folkhögskola som står bakom utställningen tillsammans med Pargas hembygdsförening. Förbundet har under de senaste åren satsat på att ordna upp skolans arkiv. Jubileumsåret till ära donerades materialet till det lokalhistoriska arkivet i Pargas stad. Arkivet, som nu är tillgängligt för alla intresserade, omfattar bl.a. handskrivna elevlistor från skolans första tid (slutet av 1800-talet), handskrivna exemplar av skolans tidning, musikstycken, teaterstycken som uppfördes på skolans fester, betyg, protokoll, ekonomiska och juridiska dokument och ritningar, publikationer, foton, programblad och böcker.

Jubileumsåret kulminerar med festligheter på skolan i Pjukala den 9 november. Då blir det program enligt traditionellt mönster, dramatiserad vandring i skolhuset samt middag.

Man kan bekanta sig med utställningen enligt följande:
2.9-20.9, Västanfjärds bibliotek
23.9-11.10, Nagu bibliotek
14.10-1.11, Houtskärs bibliotek
4.11-30.11, Pjukala folkhögskola
2.12-30.12, Kimito bibliotek