Utställning i Kimito: Arkipelag workshop

MEMENTO ILLUSIA Lasten JULLARI pohjaArkipelag workshop & Kimitoöns barn: Memento Illusia – barnutställningen

Den 2. – 30. 10. 2013 i Kimito bibliotek, Villa Lande

Memento Illusia -barnutställningen är en fortsättning på Memento Illusia -utställningen som visades i Brinkala Galleriet i Åbo år 2012.
Kimitoöborna artister Aino Toivettula, Sara Ilveskorpi och Laura Naukkarinen vände uppochner naturlagar och principer som vi känner i sina multikonstverken som handlade boken Pessi och Illusias teman. I konstverkena musik, fotoetsningar och glasskulpturer leder till en resa in i en värld av illusioner.

Nu är det barnens tur att uttrycka sina åsikter om sagan Pessi och Illusia. Under hösten 2012 och våren 2013 har flera Kimitoöns barngrupp i konstskolan och i Pjånkis-förskolan med Arkipelag workshops konstnärerna bekantat sig vid sagan Pessi och Illusia och utsställningen Memento Illusia. Utifrån dessa och sina egna naturupplevelser har dem arbetat sina verk i olika tekniker. En utställning av arbeten fanns öppen för publiken i Brinkala Vindgalleriet i Åbo 31.5 – 30.6.2013, och nu kommer utställningen till Kimitoön.

När den lilla älvan Illusia kommer ner längs med regnbågen, står hon framför en helt ny värld. Hon lär känna Pessi, en liten troll pojke, och många andra skogsbor.

Som Illusia, också barngrupper bekantar sig vid skogens hemligheter genom att kika i genom ett ”förstoringsglas” barr och gräs. Och vad hittas där … insekter, små féaktiga älvor och ståtliga örnar. En pojkgrupp hittar i skogen Pessi, men också skogstraktorer, stora kluvna träd och skogsmaskiner. I andra barns bilder får djur ett stort uppmärksamhet och Pessi och Illusia en helt ny typ av habitus i form av handdockor. Varje barns erfarenheter är annorlunda och utsikt över naturen unik.

Barnets naturrelation bildas av upplevelser och erfarenheter, information och aktiviteter. Konst är ett naturligt och ett bra sätt för barnet att närma sig en mängd företeelser, och därmed att uppfatta den omgivande verkligheten. Att upptäcka nya konsttekniker, att arbeta med artister i ateljén och att kombinera olika material stärks barnets egen konstkänsla. Samtidigt ritas en ny typ av minne av det vad som setts och upplevts.

I den här utställningen barnens bilder av naturen är i kombination med fantasi, egna berättelser och sagor. Via konstuppgifter barnens relation med miljön och naturen verkar vara en utfärd i skogen, en minnesbild, en skiss eller en mer exakt studie. Utgångspunkten till utfärden i skogen har varit sagan Pessi och Illusia sporrade av berättelser om barns minnesbilder, fantasi, fenomen och händelser om sin levnadsmiljö, samt barns tidigare förkunskaper, färdigheter och upplevelser av naturen.

I utställning finns bilder av kimitoöbarn och unga från 4 till 16 år som har genomförts i flera olika grupper, och med ett samarbete mellan lärare och konstnärer från Arkipelag Workshop rf, Kimitoöns vuxeninstitutets bildkonstskola och daghemmet Pjånkis. Verken består av teckningar, metall rafik, keramik, målningar och teaterdockor.

Grupperna har arbetat under ledningen av Inge-May Koskelin, Sari Kippilä, Lotta Leka, Aino Toivettula, Petra Kallio, Sara Ilveskorpi, Juha Kortevuori, Liisa Ilveskorpi och Leila Larrio.

Tack för stöd: Svenska Kulturfonden och Centret för Konstfrämjande