VÄLKOMMEN PÅ EN DISKUSSION OM VÅR OMGIVNING, FUL ELLER VACKER

Inledare är konstnär Jan-Erik Andersson

MÅNDAGEN DEN 13.4 kl. 14.30-16 i biblioteket i Pargas

”Så mycket vackrare” – konstnärer visionerar

Följande konstnärer är med: Hans G. Hästbacka, Arja-Maarit Puhakka, Anna Nyreen, Lasse Andersson och Helena Hartman

Hur vill vi ha det omkring oss? Fula och tråkiga platser finns det gott om i vår omgivning, men hur skulle det kunna vara? Eller är det ändå bra som det är. Vi har valt taxistationen i Pargas och bett konstnärer ge sin vision om hur det kunde se ut. Vad kan konsten göra för att göra vår omgivning trevligare, roligare, vackrare, mer spännande eller uppseendeväckande, tänkvärt?

Kom och se förslagen, hör konstnärerna berätta och diskutera konstens betydelse i samhället!
Kaffeservering. Alla intresserade välkomna!

Förslagen kommer också att finnas på www.varkultur.fi fr.o.m. vecka 16 och de ställs ut i biblioteket i Pargas. Då kan du rösta på din favorit. Bland alla som röstar lottar vi ut konstböcker. Blanketter finns på webben och vid utställningsplatserna.

 

Presentation av deltagande konstnärer Pargas 13.4

Inledare:
Jan-Erik Andersson, doktor i bildkonst, Åbo
Andersson är en mångsidig konstnär som jobbar med installationer, performanser, offentliga konstverk, interaktiva mediaverk och arkitektur. Han medverkar i performansgruppen Edible Finns. Under 2000-talet har fokus varit på det överraskande elementets inverkan, i samarbete med bl.a. ljudkonstnären Shawn Decker från Chicago och arkitekt Erkki Pitkäranta från Helsingfors. Anderssons mest kända verk är helhetskonstverket Life on a Leaf. Huset, där han bor med sin familj, är planerat tillsammans med Pitkäranta, samtidigt produktionsdelen i Anderssons doktorsarbete vid Bildkonstakademin i Helsingfors.

Konstnärer:
Anna Nyreen, keramiker, Nagu
Keramikkonstnär som gör skulpturer, installationer och bruksföremål. Utbildad vid Designskolen i Kolding, Danmark. Nyreen är bosatt och verksam i Nagu i Åbolands skärgård.

Hans G. Hästbacka, Bildkonstnär/Frilanskonstnär, Åbo
Bildkonstnär som oftast använder fotografi som uttrycksmedel, nästan uteslutande bilder som framställts med nålhålskamera/Camera obscura. Håller nålhålskamerakurser, workshops och föreläsningar runtom i Finland. Har deltagit i drygt 70 separata och samutställningar i Finland och på Åland. Under år 2015 kommer han att hålla interaktiva nålhålskamera-evenemang på Åbolands hantverk i Pargas, Sagalunds museum i Kimito, Söderlågviks museum i Dragsfjärd, Cikoriamuseet i Jakobstad och på Stundars i Solf.

Arja Maarit Puhakka, Bildkonstnär/performanskonstnär, FL Biologi, FM Konsthistoria, Pargas
Puhakka har sedan 1998 arbetat som professionell konstnär. Hon gör traditionella skulpturer främst i sten och brons, men experimenterar också med sällsyntare material och metoder såsom återanvändningsmaterial, speciellt i installationer. Puhakka har gjort flera miljökonstverk och under den senaste tiden har olika måleritekniker och teckning ingått i hennes repertoar. Lärare i konstkurser bl.a. vid Pargas och St. Karins medborgarinstitut. Tillsammans med Susanne Montag-Wärnå har hon gjort flera performanser och är en av organisatörerna för Barfotastigen i Korpo.

Helena Hartman, bildkonstnär, Pargas
Hartman är bildkonstnär och lärare. I hennes motiv är havet en vanlig inspirationskälla, där ljuset och färgerna betyder mycket. Havet var temat på hennes debututställning 1995 och på den utställning hon hade längs sundet i Pargas sommaren 2014. Hon vill gärna föra ut konst till oväntade ställen, i ett stall, utomhus i parken, i ett apotek. På utomhusutställningen i Pargas använde hon också selfies.

Lasse Andersson, fotograf, företagare, Pargas
Lasse Andersson är företagare, bosatt i Lielax. Han jobbar inom reklambranschen och är specialiserad på grafisk design och reklamfoto. Han skapar ett visuellt utseende åt olika evenemang och hjälper företag att synas. Lasse fungerar också som ordförande i föreningen Foto Apertura rf. På fritiden spenderar Lasse tid med familjen, renoverar huset och försöker hinna resa för att fotografera främst natur- och landskapsbilder.