Favoritlistan är en smidig funktion för flera olika ändamål. Samla en lista med dina kursböcker, dina bästa boktips eller böcker som du vill läsa. Du kan också använda favoritlistan som en läsdagbok över allting som du har läst. 

Börja genom att göra en sökning på nätbiblioteket för att hitta den bok du vill spara. Du kan söka på bland annat författare, ämne eller biblioteksklass. Du får en lista med sökresultat. Välj rätt bok genom att trycka på ritstiftet i sökresultatfältets högra kant.

BILD PÅ KOMMANDE

Om du inte har loggat in redan kommer nätbiblioteket att be dig göra det nu.

BILD PÅ KOMMANDE

Sedan öppnas ett nytt fönster. Om du skapar en favoritlista för första gången måste du nu skapa en lista. Välj ”skapa ny lista”. Fyll i listans rubrik, om du vill kan du också fylla i en beskrivning. Välj att listan ska vara offentlig om du vill kunna dela listan med andra. Ingen kommer åt offentliga listor om du inte delar länken till dem. Om du endast till exempel använder den som egen läsdagbok kan du välja att hålla listan privat.

BILD PÅ KOMMANDE

Om du redan har en färdig lista väljer du listan i rullgardinsmenyn.

BILD PÅ KOMMANDE

Nu kan du lägga till boken på din lista. Om du vill så kan du också skriva en kommentar om boken.

BILD PÅ KOMMANDE

Du hittar dina listor på ditt eget konto. Tryck på personikonen uppe i det högra hörnet för att komma till ditt konto. Du hittar dina listor under fliken ”Favoriter”. Under menyn ”Listor” hittar du dina olika favoritlistor. Välj en lista för att betrakta den eller ändra på den.

Om du lagt till en beskrivning till böckerna finns den nu längst ner under informationen om bokens tillgänglighetsinformation. Om du vill redigera, ta bort eller lägga till text kan du klicka under rubriken ”Beskrivning”.

BILD PÅ KOMMANDE

Du kan ställa in listans synlighet i menyn som utvidgas när du väljer listan. Du kan välja om listans synlighet är offentlig eller privat. Om du väljer en offentlig lista får du en URL-adress som du kan använda för att dela listan. Du kan också beställa ett RSS-flöde. RSS-knappen är direkt efter länken som du kan dela.

BILD PÅ KOMMANDE

Det kan vara bra att komma ihåg att ditt namn syns uppe i det högra hörnet intill ”listans upphovsman” när du öppnar listans länk, samt efter en eventuell beskrivning.

BILD PÅ KOMMANDE

Du kan också skapa nya listor under fliken ”Favoriter”. Böckerna läggs sedan till precis på samma sätt som beskrivits ovan.

BILD PÅ KOMMANDE