Välkommen till det nya nätbiblioteket! Blankabiblioteken har nu tagit i bruk sitt nya bibliotekssystem för personalen och i samband med det lanserar vi också ett alldeles nytt nätbibliotek.

Den största förändringen för kunderna är det nya nätbiblioteket. Också förseningsavgifterna har förnyats. Nu uppbärs 10 cent per dag under de dagar som biblioteket är öppet. Tidigare var förseningsavgiften 50 cent/vecka.

I samband med systembytet stötte vi på oväntade tekniska problem. Därför kan sökresultatsidan och dina egna uppgifter i ditt konto vara svårlästa. Det går trots allt att söka i katalogen, logga in, förnya lån och reservera material, med undantag av tidskrifter. Tillsvidare syns reservera-knappen endast för inloggade användare. 

Så här loggar du in: Logga in uppe i det högra hörnet. På större skärmar syns texten logga in, på mindre (t.ex. telefoner) syns endast inloggningsikonen, en pil som pekar mot en hakparentes: →]. Om du loggar in på frontsidan förs du direkt till dina lån. När du har loggat in byts inloggningsknappen mot en personikon. Klicka på ikonen för att öppna rullgardinsmenyn, välj sedan Mitt konto, så kommer du till dina lån. 

För tillfället är tidskrifternas tillgänglighetsuppgifter bristfälliga i det nya nätbiblioteket. Det går tillsvidare inte att reservera dem via nätbiblioteket. Kontakta bibliotekets kundtjänst om du vill reservera en tidskrift.

Mycket är som förut. Lånetider och begränsningar, t.ex. för e-böcker, är som innan systembytet.

 

Här kan du läsa mer om innehållet på nätbiblioteket:

Biblioteket informerar

På nätbibliotekets frontsida hittar du aktuella nyheter och evenemang. På e-materialsidan svarar vi på frågor som berör e-böcker.

Så här använder du nätbiblioteket

Längre ner på sidan hittar du också boktips och instruktioner för hur du använder nätbiblioteket. Här får du veta t.ex. hur du loggar in och hur du skapar en favoritlista. Tyvärr fungerar inte bilderna i inläggen just nu.

Som kund kan du bland annat:

  • ansluta hela familjens bibliotekskort till ett nätbibliotekskonto
  • skapa och dela favoritlistor, i vilka du kan sammanställa t.ex. böcker som du har läst
  • göra en sökbevakning för att få e-post om när för dig intressant material går att reservera
  • byta din PIN-kod själv

Biblioteket tipsar

Du hittar tipslistor med olika teman på frontsidan, e-materialsidan och på sidorna för barn, ungdomar och föräldrar. 

På Personalen tipsar-sidan hittar du bland annat den populära Tre frågor om bibliotek-serien och länkar till bokbloggar. På e-materialsidan har vi utöver bibliotekets egen e-samling sammanställt en länklista med avgiftsfritt e-material.

Vi tar gärna emot respons

Nätbibliotekets funktioner och innehåll utvecklas ständigt. Vi tar gärna emot respons och önskemål angående innehållet.

Vad är Finna?

Det nya nätbiblioteket är en del av Finna-helheten. Finna är ett för biblioteken avgiftsfritt nätbibliotek som baserar sig på öppen källkod. Nationalbiblioteket ansvarar för Finnas utveckling och upprätthållning. För tillfället är över hundra arkiv, muséer och bibliotek en del av Finna.

 

8.6: En kort instruktion om inloggning har lagts till i början av artikeln.