Man kan göra en sökning på nätbiblioteket för att få veta var en bok finns.

Du kan söka på författarens namn, bokens titel eller teman i boken. När du har hittat en bok kan det se ut så här på nätbiblioteket:

Här är Ingelin Angerborns bok Skuggornas hus.

Finns boken här just nu?

Den gröna bollen framför bibliotekets namn betyder att den finns inne. Den här boken är alltså på plats i Iniö och Korpo.

Framför Pargas finns ett rött krux, vilket kan betyda att den är utlånad eller att den inte går att låna av en annan orsak.

Vi har många nya böcker på nätbiblioteket som inte har hunnit komma till biblioteket. Då kan det stå under inköp eller behandlas intill boken. Man kan reservera dem om man vill vara bland de första som får läsa dem.

På vilken avdelning finns boken?

Vi kan se att Skuggornas hus står på barnavdelningen i hylla 84.31. Det betyder att den står bland berättelseböckerna.

Vilken klass har boken?

Allt som vi har här på biblioteket har också en egen klass. Klasser hjälper oss att hitta rätt bok och böcker som påminner om varandra finns på samma ställe. Smidigt, eller hur? Här är några av de vanligaste skönlitterära klasserna:

84.31 betyder romaner och noveller. De står antingen i hyllan för vuxna, unga, barn eller bland Börja läsa-böckerna och ljudböckerna.

82.31 betyder dikter. De står i en egen hylla på biblioteket.

85.231 betyder bilderböcker. De står på barnavdelningen.

85.331 betyder serier.

Fakta kan finnas i klasser från 0 till 99. Varje klass handlar om ett specifikt ämne. Klass 52 handlar t.ex. om rymden och 67.41 om hästar. Det här betyder att alla faktaböcker om samma ämne finns på samma ställe. Smidigt, eller hur?

Enligt vilket namn har boken ställts upp?

Vi ställer oftast upp böckerna alfabetiskt enligt författarens efternamn, så när du tittar efter den här boken ska du se efter 84.31 ANG, alltså i början av alfabetet i hyllan.

Ibland kan det hända att en bok är uppställd enligt titelns tre första bokstäver, men oftast används författarens efternamn.

Känns det knepigt?

Du får såklart alltid be om hjälp av bibliotekarien också, om du inte hittar det du söker efter.