Vi genomförde en kundundersökning i Pargas bibliotek i april 2023. Vi frågade våra bibliotekskunder hur deras drömbibliotek skulle se ut. Dessutom ville vi kartlägga om det finns en efterfrågan på ett meröppet bibliotek i Pargas och hur våra kunder vill att biblioteket ska utvecklas.

Vi fick 102 svar!

Vi frågade om de utrymmen som biblioteket hoppas få. De mest populära var läshörnor (55 procent av de tillfrågade), cafeteria (46 procent), studie- och arbetsplatser (37 procent), utställningsutrymmen (29 procent) och grupprum för möten och tysta rum (28 procent av de tillfrågade).

Om Pargas bibliotek vore ett meröppet bibliotek skulle 68 procent av de tillfrågade vilja besöka biblioteket även på helger, 24 procent skulle kanske besöka det och 13 procent av de tillfrågade skulle inte besöka biblioteket på helger. I enkäten visade sig grundläggande bibliotekstjänster vara de viktigaste även i meröppna bibliotek: låna, återlämna och läsa.

Den populäraste tiden att besöka biblioteket visade sig vara mellan klockan 16 och 19 (68 procent av de tillfrågade).


Många delade också fritt med sig av sina idéer och drömmar, vilket var extra glädjande! Ett stort tack till alla som svarat på enkäten – vi kommer att överväga den feedback vi fått i utvecklingsarbetet på Pargas bibliotek!