Voit tehdä haun verkkokirjastossa saadaksesi selville mistä tietty kirja löytyy.

Voit hakea kirjailijan ja kirjan nimellä tai tiettyä teemaa. Kirja voi näyttää tältä, kun olet löytänyt sen verkkokirjastosta:

r62. Kirja yksi, Kutsu -kirjasta. Kirja on saatavilla kaikista kirjastoista paitsi Paraisten kirjastosta. Hylly 84.2, kirjailija Timo Parvela.

Tässä on Timo Parvelan ensimmäinen Kepler62-kirja.

Onko kirja täällä juuri nyt?

Vihrea pallo ennen kirjaston nimeä tarkoittaa että kirja on saatavissa siinä kirjastossa. Juuri tämä kirja on siis saatavilla muun muassa Iniössä ja Kemiössä.

Paraisten kirjaston edessä on punainen ruksi, eli Paraisten kirjaston kirjaa ei juuri nyt voi lainata. Se voi olla toisella asiakkaalla lainassa, tai ei olla saatavilla muista syistä johtuen.

Kirjalla voi esim. olla punainen ruksi jos se ei ole ehtinyt saapua kaupasta kirjastoon asti. Silloin kirjan status voi olla “Tilattu” tai “Käsiteltävänä”. Kirjan voi kuitenkin varata, jotta voi olla varma että pääsee lukemaan sitä ensimmäisten joukossa.

Miltä osastolta kirja löytyy?

Kuvasa voi päätellä, että kirja löytyy lasten osastolta hyllystä 84.2. Tämä tarkoittaa sitä, että kirja löytyy kertomuskirjallisuuden hyllystä.

Mikä luokka kirjalla on?

Jokaisella kirjaston kirjalla on oma kirjastoluokkansa. Luokan avulla on helpompi löytää kirja, ja toisiaan muistuttavat kirjat löytyvät samasta paikasta. Eikö olekin näppärää? Tästä voit tarksitaa tavallisimmat kaunokirjallisuuden luokat:

84.2 tarkoittaa romaanjea ja novelleja. Niitä voi löytyä niin aikuisten, nuorten kuin lastenkin osastoilta. Niiden joukossa on myös äänikirjoja ja Osaan jo lukea -kirjoja.

82.2 on runoluokka. Ne löytyvät omasta hyllystä kirjastossa.

85.22 on kuvakirjojen oma luokka. Ne löytyvät lasten osastolta.

85.32 löytyvät sarjakuvat.

Tietokirjat löytyvät luokista 0-99. Jokaisella luokalla on oma aiheensa. Esimerkiksi luokka 52 käsittelee avaruutta, ja luokka 67.41 hevosia. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki samaa aihetta käsittelevät tietokirjat löytyvät samasta paikasta. Aika näppärää, eikö vain?

Minkä nimen mukaan kirjat ovat järjestetty?

Yleensä kirjat on järjestetty luokan sisällä kirjailijan sukunimen mukaan. Tämä kirja löytyy siis kohdasta 84.2 PAR, sillä kirjailijan sukunimi on Parvela.

Joskus kirja löytyy hyllystä kirjan nimen kolmen ensimmäisen kirjan mukaan, mutta yleisimmin käytetään tekijän sukunimeä.

Tuntuuko tämä hankalalta?

Voit totta kai pyytää apua myös kirjaston työntekijältä, jos et löydä etsimääsi kirjaa.